Terug Presentatie Mortelshofboek

 

De Presentatie van het ‘Mortelshofboek’ op zaterdag 27 oktober 2018 in het HVR-museum ‘Roerstreek’ te Sint-Odiliënberg. Alle foto’s zijn gemaakt door Pim Ermers uit Melick, waarvoor onze hartelijke dank.

Overhandiging van het boek door de auteur aan dhr. Hubert Mackus, lid van de Gedeputeerde Staten van Limburg.

Idem aan dhr. Jos Berends van Stichting Het Limburgs Landschap.

Idem aan dhr. Ronny Verhoeven, die meer dan veertig jaar werkzaam is geweest op Mortelshof.
Jack Geraeds, voorzitter van de HVR, neemt de schenking van het schilderij van Frans Lommen in ontvangst (vgl. 'De basiliek in een winters landschap' in De Klepper van september 2018, pag. 23).
Huub Schmitz, lid van de archeologische werkgroep van de HVR, wijst de auteur op een interessant detail van de vuurstenen bijl, gevonden op de Ontginning van Mortelshof.
Artikelen in kranten

Artikel van Paul Bots in De Limburger
Artikel van Aart van Cooten in de Boerderij
Voor aankondiging van dit boek op de webpagina van Verening voor Landbouwgeschiedenis (VLG) zie: landbouwgeschiedenis.nl  

Recensies

Recensie van Piet van Cruyningen van Wageningen University inTSEG, Vol 16, no 3-4, 2019, pp. 107-109.

De herrijzenis van boerderij De Mortelshof
Het is komende week 75 jaar geleden dat Limburg helemaal bevrijd werd. Een half jaar nadat de eerste Amerikanen bij Mesch de provincie waren binnengetrokken werden de laatste Duitsers verdreven uit Venlo, Roermond en omgeving. Veel mensen zijn in de laatste oorlogsmaanden omgekomen. En ook de materiële schade is enorm in 1945: in Limburg zijn 9 duizend huizen helemaal verwoest of zwaar beschadigd. Verder liggen 12 honderd boerderijen en tientallen kerken in puin. Opmerkelijk is dat de Limburgers niet bij de pakken neer gaan zitten. Als snel na de oorlog beginnen ze weer met de wederopbouw. Een voorbeeld van zo'n succesvolle herrijzenis is boerderij de Mortelshof bij Sint Odiliënberg. Frank Ruber maakte de reportage en sprak daarin met Jaak Slangen. Hij heeft een boek geschreven over de Mortelshof: Tussen gemeynte en landschapspark, verkrijgbaar bij enkele boekhandels in Roermond.

 

Radio-interview van Frank Ruber van L1 uitgezonden op 29 febr. 2020.