Terug Echtpaar Spielmans?

Een onbekende foto of een portret van het echtpaar Spielmans?
Het komt wel vaker voor dat je in een fotocollectie of -album foto’s aantreft waarvan je de afgebeelde personen niet weet thuis te brengen. Waren die personen voor de oudere generatie wel zo bekend en vertrouwd, voor jongeren zijn ze volslagen vreemden geworden. Vanwege die vanzelfsprekendheid heeft niemand de moeite genomen de namen van de gefotografeerde personen te noteren, zodat ze voorgoed in de anonimiteit van de geschiedenis zijn verdwenen.

Dat lot is ook de foto van hieronder overkomen. Uit mondelinge overlevering is bekend dat mijn grootouders ooit een foto van het echtpaar Spielmans-Colen, hebben gekregen. Alleen waar is die gebleven? Ik heb haar in eerste instantie niet kunnen vinden. Veel later ontdekte ik een portret van een onbekende heer en dame die ik jammer genoeg nooit heb laten determineren door mijn peetoom, Jacq. Slangen. Hij zou desbetreffende personen meteen hebben herkend. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat iemand anno 2019 nog de juiste identiteit kan achterhalen. Immers de foto moet al meer dan een eeuw oud zijn.

De maker, de fotograaf C.G. Weers, heeft zijn naam erop achtergelaten en biedt zodoende een aanknopingspunt. Weers werd in september 1903 bij K.B. benoemd tot hoffotograaf. In 1905 zou hij het fotoatelier van Hegemann en Bingen – toentertijd gelegen in de Christoffelstraat tegenover het Bisschoppelijk College – hebben overgenomen. De foto kan dus op zijn vroegst eerst in 1905 zijn genomen.

Misschien zijn deze anonieme personen wel Henri Spielmans (1844-1922) en Maria H. Colen (1844-1933). Begin 1883 waren beiden in Delft (waar S.H. Colen, een broer van Maria, als ‘Privaat-Docent’ werkzaam was) getrouwd om weldra hun intrek te nemen in Villa Rozendael aan de Heinsbergerweg in Melick. In 1904 vestigden zij zich weer in Roermond aan Willem II Singel 59. Misschien is deze foto rond die tijd gemaakt, maar zekerheid of de afgebeelde personen het echtpaar Spielmans voorstellen, heb ik niet. Het wachten is op iemand die hun identiteit op overtuigende wijze kan aantonen aan de hand van andere foto’s. Vreemd genoeg heb ik niet eerder een portret van Spielmans (en zijn vrouw) kunnen vinden ondanks de markante rol die Spielmans kort na de vorige eeuwwisseling in het Roermondse maatschappelijk leven heeft gespeeld.
Misschien is dit alles whisful thinking en valt de identiteit van de afgebeelde personen niet meer te achterhalen. Dat was ook de reden dat ik hem niet heb durven opnemen in het ‘Mortelshofboek’.

[Personen onbekend; fotograaf C.G. Weers, Roermond, ±1905?]